Ki gépen száll fölébe, az még könnyebben láthatja, hogy a gödöllői reptér igen keskeny. (Volt legalábbis akkor, amikor én ugrottam ott hajdanán.)

Bezzeg a péri és a siófoki felhasználó- és kezdőbarát ilyen szempontból, nem kell aggódni a fák miatt. Lehetsz olyan béna, amilyen csak akarsz, max. gyalogolsz kilométereket (ha ki nem mennek érted kocsival – de a katonák nem fognak, szívjál, hiába vagy civil, akkor még nem a pénz beszélt, legalábbis nem nekik). Persze azért Péren is sikerül olykor-olykor a falu villamos hálózatán fennakadni, a helyiek örömére… de hát minek költöztek oda. Egy kezdő ejtőernyősnek joga van villanyvezetékre érkezni. Megtanulta, hogyan kezelje a szitut. (Ez nem én voltam, esküszöm, bírónő.) Péren maximum az volt a necces, amikor a munkáját végző fűnyíróbrigádot (= birkák) közelítettem meg túlságosan – azt hittem, közéjük szállok. De szerencsére nem. Mondjuk, azért az elhaladásuk friss nyomait jelző bogyókba nem szívesen hemperegtem volna, de hát a pakliban ez is benne van… (Elég menő ez az ejtőernyőzés, nem?)

A gödöllői reptéren farkastörvények uralkodnak. Keskeny a reptér, jobbról-balról fák szegélyezik.

Még szintén nagyon kezdő koromban a nem épp manőverezésre kitalált RS4-essel ugrottam Gödöllőn, és valami isteni csoda folytán sikerült olyan pontosan a reptér közepén érnem földet, hogy a reptér vezetője oda is jött megkérdezni, hogy mekkora profi vagyok, hány ugrásom van. A válaszommal kiábrándítottam, láttam a fejében átsuhanó gondolatokat kivetülni abba a semmivel össze nem téveszthető fej- és szemmozdulat kombinációjába, amit egy lájtos hümmögéssel kísért. Nagyjából így fordítanám: “ja, akkor csak mázlista, nem profi”.

Elég az hozzá, ilyen keveset még azelőtt soha nem gyalogoltam földet érés után…

Bekötött ugrás

Sokat fejlődtem Gödöllőn. Volt egy oktató, aki megnézte, mitől pörgök-forgok a levegőben. Mert anno mi még úgy kezdtük, hogy 800 méterről bekötöttet ugrottunk (azaz a nyitóbigyó be volt kötve, és egyből nyílt az ernyő). Egy merész lépéssel kiléptünk a repülőgép ajtaján, felvettük a magzatpózt, és az örökkévalóságnak tűnő 3 másodperc múlva már nyitva is volt az ernyő anélkül, hogy nekünk gondunk lett volna rá. Majd amikor ezt már megszoktuk, akkor szépen mehettünk fölfelé, elvileg jött volna a “stabos” – amikor a kb. 1 négyzetméteres nyitóernyő kinyílik, úgy folytatod a zuhanást, azaz nem pörögsz teljesen összevissza, legalább a hasad lefelé néz. Rávezető gyakorlat az ún. stabil testhelyzet megtanulásához. Na ez nekem valamiért kimaradt, de sebaj. Következő fázis: merészen kilencedikre ugrottam már egy kézit (azaz nem bekötöttet, hanem saját magam nyitottam az ernyőmet). Póz: “fecske”: kezekkel belekapaszkodsz a “hátizsák” vállpánjaiba (legalább a kezed ne kalimpáljon), lábaidat tested meghosszabbításaként kis terpeszben szépen kinyújtod, majd amikor eljött az idő, kb. 5 másodpercnyi zuhanás után, kinyitod az ernyőt – bal kezeddel kapaszkodtál addig a nyitókallantyúba. Igen ám, csak valahogy ugyanarról az oldalról a vállamtól kirántani a nyitóbigyót nem volt olyan egyszerű. Sebaj, pánikba nem estem, szépen megragadtam a jobb kezemmel is, és egyesítve erőimet kinyitottam az ernyőt. Zuhanás közben nem annyira az izgatott, hogy a testhelyzetet tartsam – ami persze úgy lett kitalálva, hogy nyitásnál a lehető legkevésbé fájjon.

Hát, mivel nekem már azt se tudom mim merre állt, de a fizikai törvényeit figyelembe véve, ha egy 25 kilós csomag volt a hátamon, egy nyolc kilós a hasamon, akkor feltehetően valahogy háttal (vagy leginkább seggel) lefelé zuhantam. És innen bizony jó nagyot tud rántani, és nyitás közben a hevederek ahol épp érik a nyakat, ott húznak el mellette – és bele olyan gyönyörű véraláfutást produkáló nyomokat, amikről elsőre inkább az jut a nem hozzáértő szemlélő eszébe, hogy ennek a leánynak bizony igen vad éjszakája lehetett Drakulával…

Folyt. köv. 🙂

Reklámok

Ki gépen száll” bejegyzéshez ozzászólás

  1. még még még!
    nekem a mászókötél húzott egyszer átlót az oldalamra, amikor arccal (és hassal) lefelé fordultam ki egy sarokkulcsos áthajlásból. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s