Az a szép, az a szép
Akinek a szeme kék
Akinek a szeme fekete.
Lám az enyém lám az enyém
Sötétkék
Mégse’ vagyok a babámnak
Elég szép…

A minap az NLP Café (mi az NLP??? Katt ide, és megtudod 🙂 ) nevű helyen voltam, ahol a nyelvtanulás ősi, jól bevált metódusát helyeztük figyelmünk középpontjába. Beszélgettünk, megosztottuk egymással tapasztalatainkat, néhányan “aha”-élményekkel csodálkoztunk azon, milyen ügyesen is oldottunk meg eddig is a nyelvtanulást. Jó ezt tudatosítani, és alkalomadtán elővenni. Még jobb újabb technikákkal gazdagodva vágni fejszénket egy új nyelv elsajátításába – vagy az éppen folyamatban levő esetében venni elő ezt a tudást.

Kép
Például, ha első, vagy második, netán többedik módon sem tudom elmondani, az adott nyelven, amit kívánok – na ilyen esetben mi van? Lefagyok? Kellemetlenül élem meg a szitut? És elmegy a kedvem a további nyelvi élményektől is?
Esetleg nekiveselkedem, és egy ikszedik módon, még ha nem is tökéletesen, valahogy csak elmondom, mit óhajtok. És, főleg, az illető, akivel beszélgetek, és megosztom gondolataimat, felfogja, és mehet tovább a csevej. Hogy aztán előbb-utóbb azon kapjam magam, hogy szinte folyékonyan adom elő magam ezen az új nyelven.

Talán feltűnt, hogy a stílusom most nem a megszokott.
Fel is fedem az okát: ebben a klubban (az év második hónapjában, Valentin-nap előtti estén, tehát a hét negyedik napján) csináltunk egy nagyon izgi feladatot: kiválasztottunk egy betűt (az elszántabbak magánhangzót), amit tilos volt felhasználni, amint elmeséltünk egy élményünket annak az illetőnek, akivel épp dumáltunk. Javaslom, adj egy esélyt magadnak, és csodálkozni fogsz, hogy az eleinte döcögősen, nyökögve előadott monológod mennyivel simábbá válik, amint az agyad megszokja, hogy folyamatosan kutató üzemmódban azokat a szavakat, kifejezéseket dobja, amelyekből az az adott betű hiányzik.

Cél: ha anyanyelveden képes vagy újabb és újabb kifejezéseket, szavakat találni, ebből nyilvánvalóan adódik, hogy az általad épp elsajátítani óhajtott nyelven is megy. Csak csináld. Ennyi a titok. Just do it. És ezt is kipipálhatod! 🙂

Na, ebből az írásból melyik mássalhangzót hagytam ki? 🙂

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s