Mi? 🙂

És hogy csináltad? Ami még fontosabb: oké, ezt már legalább tudod. A legutóbbi eljárási mód, viselkedés, eszköz, stb. nem volt célravezető. Ez nem az az út, ami az általad kívánt eredményre vezet. Mire használod ezt a tapasztalatot? Dühöngésre, bánkódásra, vagy új utak keresésére?

Kép

Ha például akarsz venni vadászkutyára visszacsapószelepet, (rózsaszínt) és bemész a legközelebbi boltba, és ott közlik, csak kék színben kapható, erre szakosodtak (rózsaszín sose volt, sőt, nem is lesz) – mit teszel? Ugyanoda járkálsz vissza naponta ötször, minden egyes alkalommal csalódottan véve tudomásul, hogy nincs vadászkutyára visszacsapószelep rózsaszínben, vagy elmész egy másik, harmadik, sokadik üzletbe, amíg végre megkapod, amire vágytál? Nyilván veszed az adást és a visszajelzést elsőre: ez nem az a hely, és maximum megvonod a vállad, illedelmesen köszönsz, és mész tovább.

A másik opció: tőlük várod, hogy megváltoztassák a profiljukat, sőt, egész Kína termelése álljon át a rózsaszín vadászkutyára visszacsapószelep gyártására. Mégis mit képzelnek? Neked rózsaszín kell, nem kék. Különben is ki használ kéket? És amíg ez nem történik meg (ha egyáltalán), akkor szidod őket, hogy hogy lehetnek ilyen szemetek, szívtelenek, és vésel egy újabb strigulát e kegyetlen világban téged ért újabb igazságtalanság bizonyítékaként a gyűjteményedbe. Jó mélyet. A hatástöbbszörözés kedvéért pedig biztos, ami biztos, szétkürtölöd jó hangosan, milyen nehéz az élet, ujjal mutogatva másokra, akik akadályok végeláthatatlan sorát gördítik eléd (pl. az a szemét telefonod már megint lefagyott. Direkt csinálja, hogy bosszantson. Még ez is. Sőt, a vacsorakészítésnél a tojás is direkt folyt mellé, amikor felverted. Csakis azért, hogy veled kibabráljon.)

Vagy akár rezignáltan is tudomásul veheted: hát, ez az én formám, soha nem sikerül semmi, akármibe fogok, az kudarcra van ítélve. Még egy nyamvadt, vadászkutyára visszacsapószelepet sem tudok venni rózsaszínben.

Vagy, megtalálva a piaci rést, te magad kezdesz rózsaszín vadászkutyára visszacsapószelepet gyártani, és meg is gazdagodsz belőle. Aztán persze, látva a sikeredet, más is belefog a rózsaszín visszacsapószelep gyártásába. Ekkor megint reagálhatsz a fent vázolt módok egyikén… a) Válság van, nem lehet boldogulni. Mindenki hibás: A konkurencia. A kormány. A vevők. A szomszéd. Az anyád. Az anyósod. Az időjárás. 1526 Mohács. A busójárás. b) Előre tudtam. Nekem semmi nem sikerül… c) Új fába vágod a fejszédet, előre menekülsz.

Létezik-e egyáltalán kudarc? Mi a kudarc?

Miért ne tekintenénk inkább a tanulási folyamat részének, és hívnánk visszajelzésnek? Az már persze tőled függ, hogy tőkét kovácsolsz-e belőle, felhasználva a belőle fakadó tapasztalatot, tudást. Rugalmasan reagálsz-e, vagy ugyanazt a választ adod minden egyes kihívásra, változást várva… mitől is? Einstein már rég megmondta a tutit: az elmebetegség biztos jele: ugyanazt tenni, és más eredményt várni… És, Edison klasszikus esete a villanykörtével: amikor a mittudoménhányadik (sok, olyan ezer körüli) “sikertelen próbálkozás” után megkérdezték, hogy a sok kudarc ellenére miért nem adja fel, azt válaszolta: most már legalább ennyi módját felfedeztem annak, hogy NEM lehet villanykörtét készíteni. Ugye. A nézőpont.

Kép

Szögjal Rinpocse: Önéletrajz öt fejezetben

1.) Sétálok végig az utcán.
Van egy mély lyuk a járdán.
Beleesek.
Elveszett vagyok…remény nélküli
Nem az én hibám.
Egy örökkévalóság lesz, mire kijutok.

2.) Sétálok ugyanazon az utcán.
Van egy mély lyuk a járdán.
Úgy teszek, mintha nem látnám.
Megint beleesek.
Nem tudom elhinni, hogy megint ugyanott vagyok.
De nem az én hibám.
Ismét hosszú időbe telik, mire kijutok.

3.) Sétálok ugyanazon az utcán.
Van egy mély lyuk a járdán.
Látom, hogy ott van.
Mégis beleesek…ez már szokás.
Nyitva a szemem,
Tudom, hol vagyok.
Az én hibám.
Azonnal kikerülök onnan.

4.) Sétálok ugyanazon az utcán.
Van egy mély lyuk a járdán.
Kikerülöm.

5.) Egy másik utcán sétálok.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s