közösségi világKözösségi csomó minden.

Közösségi oldal, közösségi bank, közösségi üzleti modell, közösségi utazós-ottalvós ésatöbbi.

Lényeg: mindenkinek jó legyen, kölcsönösségi alapon. Ráadásul az is lehet, sőt, az alvós esetében valószínű, hogy amit adsz, majd máshol, mástól kapod vissza. Mint az életben.

Vegyük például a couchsurfing-et. Utazós közösségi oldal, amely arra hivatott, hogy összehozza a kultúrákat valóban megismerni kívánó “turistákat” a helyiekkel. Ráadásul így még olcsóbb is. És garantáltan nagyobb élmény, mint egy steril, utazási irodás, idegenvezetős, szállodás verzió. Természetesen mindenki a saját komfortzónájának megfelelően veheti ki a részét. Ha neked az meredek, hogy idegeneket engedj be a lakásodba, házadba, vagy te aludj idegeneknél, vagy egyszerűen nem olyanok a körülményeid, akkor akár felajánlhatod a helyismeretedet – vagy igénybe veheted másokét – egy jó beszélgetés, séta, evés-ivás erejéig. Ráadásul nyelvgyakorlásnak sem utolsó!

Mi most láttunk vendégül két srácot, egyikük mexikói, másikuk olasz. Spanyolul beszélgettünk, és noha sok időt nem töltöttünk együtt, már a második nap észrevettem, hogy könnyebben találom meg a szavakat. Ráadásul sok újat is tanultam, és még többet a kultúráról. Például, hogy a mexikóiak nemcsak szavakkal, hanem egyéb hangokkal – pl. fütyüléssel – is kommunikálnak. Hozzáteszem, a vendégem édesapja mariachi volt, tehát ő valószínűleg az átlagnál is muzikálisabb. A múltkor egy texasi és egy kanadai srác aludt nálunk, nekik (upon request) énekelgettünk pár népdalt. Felhívtam a figyelmüket, hogy azért ezt most ne úgy vegyék, hogy minden magyar népdalokat énekelget otthon… Tavaly egy spanyol pár pont akkor jött, amikor farsangi táncházat rendeztek Balatonszeleten a barátnőmék. Én örültem, hogy megmutathattam nekik a kultúránkat, és ők örültek, hogy látták. A srácnak különösen megtetszett a Subridom 🙂 Ezt azóta is emlegeti a leveleiben 🙂 Nekik is szóltam, hogy

Nem úgy van az, mint volt régen
Nem az a Nap süt az égen
Nem az a Nap, nem az a Hold
Nem az a szeretőm ki volt

(utóbbi információ ugyan irreleváns kulturális szempontból, de hát így szól a nóta, nem csak a jó ebédhez)

Apropó, ebéd. Olyan barátom is lett a CS (couchsurfing) által, aki azóta kísérleti nyúlnak használ, amikor például valami hiperegészséges desszertet készít. Ráadásul itt lakik a szinte szomszéd utcában, tehát bármikor szívesen állok rendelkezésére ilyen ügyekben 🙂 Sőt, már ketten vagyunk, a lakótársam is boldogan veti alá magát ilyesféle kezdeményezéseknek. Pikk-pakk megettük azt a kicsit sem hétköznapi sütit, aminek a hozzávalóira már nem is emlékszem, annyira különlegesek voltak. 😉

Amúgy meg, sokkal jobb együtt énekelni, mint egyedül. Meg sok minden mást is sokkal jobb együtt csinálni, mint egyedül.

Például öngyilkossági kísérletet végrehajtani egy 40 km-es futással a Mátrában. 🙂 Elvégre, ami nem öl meg, az megerősít – ahogy Conan megmondta már sokkal Nietzsche előtt. Ez szintén közösségi ötlet, terv, és szervezése in progress. A felkészülés meg leginkább mentálisan tyűha, és persze fizikailag sem piskóta. Anno a Camino-n rögtön második nap sikerült abszolválnom egy 44 km-es távot (igen, ez sok) és attól az Achillesem fellázadt. Most mondjuk jobb vagyok, és ott akkor nem arról szólt az élet és az út, most meg erről is szól az életút. Meg hát attól függ, mi a cél. Az akarat mondjuk, ha acélos, az segít.

Meglássuk.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s