Torre de BabelAmikor még Siófokon dolgoztam egy szállodában, volt egy ukrán munkatársnőm, aki röpke hároméves magyarországi tartózkodás után már remekül beszélte a nyelvünket (a férje magyar).

Történt egyszer, hogy kollégákkal Villányban, a vörösborfesztiválon töltöttünk pár napot. Egyik este Activity-ztünk. Az ukrán leányzónak az “arkangyal” fogalmát kellett elmagyaráznia Először is gőze sem volt arról, hogy mi ez a szó, aztán valaki megmondta neki, és ő nagyon ügyesen elkezdte:

“Ním ember, szárnya van, és vigyáz az emberre.”

Természetesen elég hamar kitaláltuk. Aztán folytatódott a játék, egy idő után már inkább kártyák nélkül, a fantáziánk segítségével kicsit megfűszereztük a feladványokat. Persze mindenféle izgalmas dolgokat adtunk fel egymásnak, és bizony hamar kialakultak az egyezményes jelek is (pl. a zöld színre- ami mondjuk elég jól tud jönni, amikor Shreket, vagy a krokodilt kell elmutogatni…)

A kolegina következő feladványa egyszerűbb volt, vagyis egyből értette a szót. Így kezdte:

“Ním ember”

Mire egymást túlharsogva mindannyian kiabáltuk: ARKANGYAL!!!

“Ním, hülyék. Szóval ním ember, erdőben él, kicsi á fárká.”

Gondolhatod… vinnyogtunk a röhögéstől, és jópár percre meg is szakadt a játék, mire mindenki visszanyerte nyugalmát, és folytathattuk – vagyis ő:

“Ním ember, erdőben él, kicsi á fárká. Barna a bundája.”

Itt már meglett, hogy ez nyilván a medve. Újabb nevetési roham után a lányka arca felderült (hiszen eszébe jutott egy még jobb megoldási mód legközelebbre:)

“Ó, hát RÁMJÖTT, mondhattam volna, hogy állat.”

Azt hiszem, ez lehetett az a rész, ahol már volt olyan, akinek a szobából is ki kellett mennie, ha túl akarta élni a röhögőgörcsöt. Addig nem tudtam, hogy létezik ilyen 😉

Amikor hazamentünk, és elmeséltük a többieknek ezt az aranyos sztorit (természetesen nem a háta mögött, hanem a jelenlétében), még ennyit hozzáfűzött:

“Persze, mert a férjem sosem jávít ki, hiába mondom neki. Elég nekem egyszer elmondani, nim vágyok én hülye, jó a NYELVÉRZÉSEM”.

Ezzel fel is került a hab a tortára ebben a sztoriban. 🙂

Neked jó a nyelvérzésed?

Jól gondold meg, mit válaszolsz! Ha esetleg a NEM szócska jutott eszedbe, akkor szeretném felhívni a figyelmedet arra, hogy minimum egy nyelvet már igen hatékonyan és tökéletesen sikerült elsajátítanod. Most is azt használod az olvasáshoz. Szóval, a nyelvérzés, mondhatjuk, velünk született dolog. Maximum egy kicsit elfelejtjük, hogyan is csináltuk anno, gyerekként.

Hallom: “oké, de gyerekként még szivacs az agyunk” meg ilyenek.

Az. Attól még a módszer hatékonysága vitathatatlan. Elvégre anyukád nem fénymásolt lapokkal és nyelvtankönyvekkel verte a fejedbe a tudást, sőt, szódolgozatot sem írtál magyarból. Ugye?

Az új 66 napos programom ezzel kapcsolatos.

A terv kész, a cél megvan. Valami azt súgja, hogy a várakozásaimon felüli lesz az eredmény…

…to be continued

Reklámok

Nyelvérzés” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Az ötös nearly autopilot lett by now 🙂 Az éjfél előtti lefekvés sokat segít ugyan… A tizenegyes szinte elég.
   Holnap lerántom a leplet az újról. Ma az első, tegnap a nulladik nap. Juhéééééééééj.
   Új utak. Utakba megyek LOL

   1. Útban vagy? 🙂
    Nekem az ötórás öléggé döcög. A tizenegyes lefekvést kell beraknom, hogy működjön stabilan. (Megmondta Svarci, hogy sleep faster, I would recommend. 🙂 Viszont megfordítottam valamit a reggeli rutinban és jobban műxik.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s