Katicabogár
Katicabogár

Az élet apró örömeiben az a jó, hogy újra meg lehet őket növeszteni.
Elég hozzá egy nagyító: a figyelem.

Ezt a témát már amúgy is akartam boncolgatni (a blog címe is innen jött: MAI csoda), erre tegnap milyen TED videóra bukkanok (takarítás közben)? Az 1000 nagyszerű dolog blog/könyv szerzőjének beszédét dobta a gép. (1000awesomethings dot com)

A gyerekek még rácsodálkoznak a számukra új dolgokra. Nekik még sokkal izgalmasabb a világ. Mindig van új a Nap alatt. Egy nap alatt nagyon sok az új csoda.

Látnak. Hallanak. Éreznek.

Aztán egyszer csak eltűnnek a csodák az életünkből. Észrevétlenül. Talán csak akkor tűnik ez fel, amikor pici gyermek van a közelünkben, aki teljes eksztázisba kerül, amikor katicabogarat lát: megszűnik a világ, csak a katicabogár létezik. És a vágy, hogy  a bogárka az ujjára másszon.

Vagy akkor, amikor máshol vagyunk, utazunk. De másodszorra már az sem olyan izgi. Már láttam azt a fát, ami elsőre nagyon érdekesnek tűnt. Már lefényképeztem azt a különleges ajtót. Minden nap látom azt a hidat. Minden nap használom a lábaimat. Minden nap eszem. Minden nap tusolok. Minden reggel felkapcsolom a villanyt. Minden nap mosok fogat. Minden nap vele ébredek. És folyton el kell mosogatni, takarítani, számlát fizetni, stb. Rutinszerű? Unalmas? Észre sem veszem, milyen jó, hogy: egészséges vagyok, tudok járni, futni, táncolni… van mit ennem… meleg víz folyik a csapból… villanyáram is van, látok, és fel tudom tölteni a telefonomat vele, be tudom kapcsolni a számítógépet… vannak saját fogaim… és Ő alszik mellettem. Mosogatás?  Előtte finom, tápláló ételt ettünk. Takarítás? Van hol laknom. Számlák? Van miből befizetni. Egy hajléktalannak erre nincs gondja.

Gondolj bele: amikor valakinek először teszel meg valamit (először főzöl neki, kivasalod az ingét, elmész érte, megjavítod neki, lenyírod a füvet, stb.), azt még rendszerint tényleg értékeli, megköszöni, hálás érte. Aztán, ahogy ez egyre többször megtörténik, természetesnek veszi, és szinte elvárja. Hogy érzed magad ettől?
Ha mondjuk minden egyes alkalommal kifejezné, hogy értékeli az erőfeszítéseidet, és tudod, hogy legalább olyan fontos neki, mint legelőször, vajon szívesebben adsz, teszel még többet érte?

Amikor valaki természetesnek (és észre sem) veszi azokat az áldásokat, amiket kapott, csak azért, mert “már megvan”, akkor vajon az univerzum mennyire ad neki többet – szívesen? (Nekem például MINDIG van parkolóhelyem a ház előtt. Akkor is, amikor nem kocsival jövök. Ilyenkor ezt mondom  magamban: “Köszönöm szépen, most gyalog jöttem, beállhat más.” Frankón. :))

Csomó minden van, ami nélkül lehetne élni. Erre rájön az ember, amikor egy ideig nem használ bizonyos dolgokat, és mégis kerek az élete. Például egy zarándokúton. Abban a hátizsákban nem cipelsz fölösleges dolgokat. Vagy elengeded a “luxus”-t, vagy cipelsz ötször annyit.
És arra is rájön, hogy milyen jó otthon, mert nyugodtan le lehet ülni a vécére, és mezítláb lehet tusolni. Erre gondolok, amikor azt mondom: az élet apró örömei megnőnek. Abban a pillanatban, amint a figyelmünk fókuszába kerül. Nagyobbak lesznek, élesebben látjuk őket. (Vagy akkor, amikor eltűnnek, és az tűnik fel, mekkora ŰRt hagytak maguk után. Amit amíg valami mással meg nem töltünk…)

Ahogy a gyerekek teszik.

Egyszer mindannyian voltunk gyerekek. Valamikor nekünk is minden új volt, ami ma már minimum természetes, vagy simán unalmas, még rosszabb esetben bosszantó. (Az előbb félre ütöttem, és a “nekünk” helyett azt írtam: “nejünk is új volt…” hát igen, az is :)))

A gazda szeme hizlalja  a jószágot. A figyelmed az életed csodáit.

Lásd. Halld. Érezd. Élvezd.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s